World Wide Web

5 Handige tips voor betere Wi-Fi prestaties in huis

Languit op bed een Netflix serie kijken? Of misschien je favoriete Spotify playlist luisteren op zolder? Met Wi-Fi in huis kun je dit natuurlijk allemaal doen. Maar wat als de Wi-Fi prestaties niet helemaal optimaal zijn in huis? Met deze 5 handige tips zorg je voor betere Wi-Fi prestaties in huis.

1. Kies een handige plaats voor je router

“Dat is toch logisch?”, zal je misschien denken. Toch staan we er niet altijd bij stil wat er allemaal invloed heeft op ons draadloze signaal. Plaat je de router te dicht bij je elektrische apparatuur, dan kan dit flink invloed hebben op het bereik. Denk maar eens aan je magnetron in de keuken. Kijk goed rond in je woning en kies een handige plek zonder al te veel stoorzenders.

De meeste huizen vandaag de dag zijn voorzien van flinke betonnen muren en vloeren, vaak met vlechtwerk erin van ijzer. Ook dit heeft invloed op het signaal. Probeer de router dus niet te veel in te sluiten, maar geef hem liever een open ruimte.

2. Maak gebruik van recente Wi-Fi technologie

Wi-Fi is toch Wi-Fi? Ja, in essentie wel. Maar toch kent het draadloze signaal verschillende standaarden. Je hebt ze misschien weleens gezien. Zo is 802.11 de reeks standaarden voor Wi-Fi, waaronder we tegenwoordig 802.11n en 802.11ac veelal gebruiken. Heb je nog een oude Wi-Fi router, dan kun je overwegen om te upgraden naar een model met 802.11ac. Bij Alles in 1 van Telfort krijg je bijvoorbeeld zo’n Wi-Fi router. Dit geeft je in de meeste gevallen meer bandbreedte, en zo profiteer je misschien ook wel veel beter van de capaciteit van je internetverbinding. Heb je een trage Wi-Fi router, maar een snelle internetverbinding, tja… dan voel je de bui al hangen.

3. Vergroot je Wi-Fi bereik met een repeater

Ook al heb je nog zo’n goede Wi-Fi router in huis kun je nog altijd last hebben van zogenaamde blindspots. Dit zijn plaatsen in je huis waar de dekking niet optimaal is. Denk hierbij aan een zolderkamer of een schuur. Door gebruik te maken van een repeater kun je dit probleem eenvoudig oplossen. Dit is een handig apparaat dat de Wi-Fi signalen van je router opvangt, en versterkt weer uitzend. Op deze manier heb je dan weer genoeg power om die lastige te bereiken plaatsen in huis te voorzien van goede en stabiele dekking.

4. Zorg voor bijgewerkte firmware van je router

Niet alleen je computer wordt regelmatig voorzien van updates, ook je router. Het verschilt per merk hoe vaak dit is, maar het loont om te zorgen dat je router helemaal up-to-date is. De firmware (software) van je router kan mogelijk geoptimaliseerd zijn door de leverancier, waardoor de prestaties van je Wi-Fi in huis toenemen. Het kost je niets om te updaten, maar je wint er mogelijk wel weer mee.

Gebruik je het Wi-Fi in huis op je laptop of computer, dan loont het ook de moeite om de stuurprogramma’s (drivers) van je draadloze netwerkkaart up-to-date te houden. Maak je gebruik van Windows? Dan kun je vaak de stuurprogramma’s samen met je Microsoft updates eenvoudig installeren en bijwerken.

5. Een druk kanaal zorgt voor verminderde prestaties

Je router maakt gebruik van een kanaal waarop hij kan zenden en ontvangen. Hoogstwaarschijnlijk ben je niet de enige met Wi-Fi in de wijk en zitten er misschien wel meer mensen op hetzelfde kanaal als jij. Je kunt het vergelijken met de ochtendspits. Des te meer mensen op dezelfde weg, des te slechter rijdt het door. Bij Wi-Fi is dit niet veel anders.

Wi-Fi Channel analyzer

Er zijn allerlei handige gratis apps waarmee je snel kunt zien welke andere draadloze netwerken er in de buurt zijn, en op welk kanaal zij zich bevinden. Door te kijken welke kanalen er veel rustiger zijn, en deze te gebruiken, neemt de prestatie van je Wi-Fi over het algemeen toe. Je hoeft hier echt geen expert voor te zijn, want deze apps zijn over het algemeen redelijk eenvoudig. Zelf gebruik ik Wi-Fi Analyzer voor Android, en Fling voor iOS. Experimenteren met de kanalen loont de moeite. Kijk ook eens of jouw router een optie heeft voor automatische detectie van drukke kanalen. Hiermee doet je router het optimaliseren zelfs voor je.

 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Telfort

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button