Foto en video

5 handige tips voor het maken van mooie vakantiefoto’s

De vakantie gekte is langzaamaan weer begonnen en de campings, caravans en hotels stromen vol met hordes toeristen. De een komt voor de natuur, de ander om te stappen en vele voor de zon en het lekkere weer. Natuurlijk gaat de fotocamera mee. Maar hoe maak je nu eigenlijk de mooiste foto’s tijdens je vakantie?

Kies eens een lagere positie

De meeste mensen maken foto’s altijd op ooghoogte. Wanneer je in die schitterende stad bent en je ziet tal van moois, zak dan eens een eind met je camera naar de grond. Vanuit een laag perspectief kun je vaak makkelijker meer van je onderwerp op de foto zetten. Dit maakt het net weer een tandje frisser. Fotografeer je een kind of een dier? Pas je positie dan aan naar dat van hun.

Maak gebruik van het gouden uurtje

Als het overdag lekker zonnig en helder is, dan heb je soms een prachtige lucht voor je foto. Toch is dit het meest onhandige situatie om foto’s te maken. Het zonlicht is vaak heel hard, net als de schaduwen. Wil je echt een bijzonder mooie foto met zacht licht en weinig harde schaduw? Maak gebruik van het gouden uurtje! In het laatste uur voordat de zon ondergaat heb je een prachtige warme goudkleurige gloed. Het geeft je foto’s dat echte zomergevoel en is perfect voor het maken van een portretfoto. Nadat de zon onder is heb je trouwens ook nog een prachtige lucht voor het maken van landschapsfoto’s.

Meisje tijdens het gouden uur
Foto: Bethan

Speel met schaduwen

Een voordeel van het hardere licht is dat je leuk kunt spelen met schaduwen. Fotografeer je eigen schaduw of maak een grappige compositie waarbij je een schaduw betrekt bij iets echts. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt ook spelen met de schaduwval op iemands gezicht. Door soms iemand net een beetje te laten draaien zodat de schaduw anders valt kun je prachtige portretten maken van mensen.

Maak gebruik van zomerse kleuren

De winter associëren we vaak met zwarte en witte tinten en de herfst doet het goed met bruine tinten. Maar als je echt dat zomergevoel wilt vastleggen maak dan gebruik van de kleuren die dit gevoel automatisch bij mensen oproept. Rijke en verzadigde kleuren doen het altijd goed. Wees niet bang om ze met opzet te gebruiken in je foto’s voor dat knallende zomergevoel. Heb je een schitterende foto gemaakt, maar komen de kleuren niet goed genoeg tot zijn recht? Open je foto in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom en voer de verzadiging en levendigheid een beetje op.

Neem een ND-filter mee voor lange sluitertijden overdag

Een ND-filter fungeert eigenlijk als een soort zonnebril voor je lens. Het remt de hoeveelheid licht dat in je camera terecht. Stel je wilt een mooie waterval of een stromend beekje vastleggen. Klik en klaar toch? Dat ligt er maar aan wat je gewenste eindresultaat is. Als je het water als een soort gladde zijde doek wilt zien, dan moet je gebruik maken van een lange sluitertijd. Dat kan zomaar 10 seconden zijn. Wanneer je dit doet zonder ND-filter dan is je foto gegarandeerd mislukt en zie je een groot wit vlak als resultaat. Door een ND-filter voor je lens te schroeven kun je gedurende de lange sluitertijd de hoeveelheid licht afremmen dat in je camera komt voor een prachtig resultaat.

Waterval met lange sluitertijd
Foto: Coles Classroom

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button