tech365
Macbook tafel setup

5 Handige tips en tricks voor je Mac

Sommige mensen zweren bij een laptop met Microsoft Windows en voor sommige is een Mac de enige optie. Zelf gebruik ik beide en dit is soms wel even wennen als je na lange tijd weer overschakelt. Bloggen doe ik het liefste op mijn MacBook. Maar ik weet nog dat ik in het begin erg veel nog moest ontdekken. Een soort digitale reis door het macOS. Mocht je net je eerste Mac gekocht hebben of ben ga je binnenkort een  MacBook kopen, dan heb ik hier alvast 5 handige tips en tricks voor je. Ze werken trouwens ook prima op andere apparaten voorzien van macOS, zoals de Mac Pro.

1. Antwoorden op al je vragen met Siri

Virtuele assistent Siri is al heel lang een onderdeel van iPhone en vorig jaar kwam de virtuele assistent ook naar het macOS. Je kunt dus op je MacBook net zo makkelijk antwoorden krijgen op je vragen als dat je gewend bent op je iPhone. “Wat voor weer wordt het morgen”, “Staat er file op de A16” of “Welke acteur speelde James Bond in Quantum of Solace?”. Allemaal van die vragen waarop Siri je een antwoord kan geven. Op je Mac kun je Siri activeren door rechtsboven in het scherm te icoon te klikken.

Siri voor macOS

2.  Beter slapen met Night Shift

Het effect van blauw licht op onze hersenen is redelijk bekend. Het zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt wat normaal zorgt dat je moe en slaperig wordt. Je biologische klok wordt dus een beetje voor de gek gehouden. De iPhone kreeg als eerste een Night Shift functie waarbij je automatisch de kleurtint van je beeldscherm aan kon passen naar een warmer schema. Dit zorgt er dan uiteindelijk voor dat je makkelijk in slaap kunt vallen. Als je laat in de avond nog even achter je Mac zit dan heb je natuurlijk hetzelfde probleem. Sinds de laatste release van macOS is Night Shift nu ook beschikbaar op je Mac. Ideaal als je net als ik vaak laat op de avond nog lekker op de bank achter je MacBook hangt.

Het enige dat je hoeft te doen is Night Shift activeren. Je kunt dit handmatig doen, maar het werkt ook prima automatisch op basis van een schema.

OSX Night Shift Aangepast schema

3. Stuur grote bijlage in e-mails zonder problemen

Een e-mail met bijlage sturen, tja dat kan elke laptop toch wel? Daar heb je toch geen Mac voor nodig? Klopt helemaal. Maar wist je dat je Mac wel in staat is om zonder problemen ook enorme bijlage mee te sturen in je e-mails?

Ook al staat je provider het niet toe om grote bijlagen mee te sturen, Apple helpt je uit de brand. Wanneer je een grote bijlage toevoegt aan je e-mail dan wordt het bestand automatisch geupload naar iCloud en krijgt de ontvanger eenvoudig een link naar het bestand in jouw e-mail. Heeft de ontvanger ook een Mac dan is het nog makkelijker. Hij of Zij ziet bij het openen van het bericht gewoon de bijlage alsof hij toegevoegd is aan het bericht. Superhandig en voorkomt dat je externe diensten als WeTransfer of Dropbox nodig hebt. Je kunt bestanden tot 5GB meesturen met je bericht en na het uploaden heeft de ontvanger 30 dagen de tijd om de bijlage te downloaden.

Grote bestanden versturen met Mail Drop

Het activeren van Mail Drop voor grote bijlagen doe je door Mail te openen en te kiezen voor: Voorkeuren -> Accounts en kies vervolgens het account waarvoor je Mail Drop wilt activeren. Zorg dat voor dit account het vinkje Verstuur grote bijlagen met Mail Drop actief is.

4. Voeg snel en eenvoudig je handtekening toe

Binnen macOS kun je in iedere voorbeeldweergave snel en eenvoudig je handtekening toevoegen. Ideaal als je een digitaal document moet onderteken, zoals bijvoorbeeld een opdrachtbevestiging. Je Mac ondersteunt een tweetal verschillende manieren van invoer. Je kunt je handtekening zetten op de touchpad zodat hij direct digitaal getekend wordt, of je laat hem zien voor je webcam en je Mac zet hem om in een afbeelding. Geen gerommel meer met printen en vervolgens scannen.

Het volgende moet je doen om je eigen handtekening toe te voegen aan een bestand. Kies in de voorbeeld weergave voor Extra -> Annoteer -> Handtekening -> beheer handtekening. Nu kun je digitaal je handtekening aanmaken en gebruiken.

Handtekening macOS

5. Maak een opname van het scherm van je iPhone of iPad.

Maak je tutorials voor apps of instellingen op je iPhone of iPad? Dan is dit echt een handige optie voor jou. Door je iPhone of iPad met de kabel aan te sluiten op je Mac kun je eenvoudig alles opnemen wat er op het scherm gebeurd. Ideaal voor je eigen blog. Het enige dat je hoeft te doen om van deze functie gebruik te maken is het volgende: Open QuickTime Player en kies in de menubalk voor Archief -> Nieuwe filmopname. Kies naast de opnameknop je iPhone of iPad en alles wat je op het scherm doet kun je vervolgens opnemen. Je kunt ook nog kiezen of je het geluid wilt gebruiken uit je toestel. Hoe handig is dat!

 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met MediaMarkt

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen