World Wide Web

5 gratis opslagdiensten in de cloud voor je bestanden

Opslag van bestanden in de Cloud is de laatste jaren steeds populairder geworden. Toch is het af en toe goed zoeken welke clouddienst het meest interessant is voor de opslag van je data. Betalen voor ruimte kun je overal, maar de gratis diensten veranderen nog wel eens van maximale opslagruimte. Waar ik vroeger nog 50GB had bij Microsoft SkyDrive is dit inmiddels met OneDrive nog maar 5GB. Tijd voor een overzicht van interessante diensten en de ruimte die je er gratis mag benutten.

1. Microsoft OneDrive Personal (5GB)

Wat begon met SkyDrive werd op een gegeven moment OneDrive. Je hebt hier de keuze uit een persoonlijke variant en een zakelijke. De persoonlijke is gratis maar de zakelijk niet. Deze variant slaan we dus even over. De persoonlijke variant van OneDrive geeft je de beschikking over gratis 5GB aan opslag in de cloud. Je kunt hiervoor gebruik maken van de webversie van OneDrive maar krijgt ook de beschikking over apps voor Windows en Mac.

Er is een limiet ingesteld voor de grootte van de bestanden die je kunt uploaden. Een bestand mag niet groter zijn dan 10GB. Maak je gebruik van een oude browser dan kan deze limiet 300MB zijn. Er zijn een aantal namen die je niet mag gebruiken voor de mappen die je wilt uploaden naar OneDrive. Hier moet je dus wel rekening mee houden. Mocht je aan 5GB ruimte te weinig hebben dan kun je voor €2,00/mnd upgraden naar een OneDrive Personal met 50GB opslagruimte. Een account registreren kan via de Microsoft website voor OneDrive.

2. Google Drive (15GB)

Bij onze vrienden van Google krijg je ook de mogelijkheid om gratis opslagruimte in de Cloud te claimen. Je krijgt iets meer dan bij Microsoft, namelijk 15GB. Dit wordt overigens wel gedeeld tussen andere diensten van Google zoals Gmail en Google Foto’s. Je kunt bestanden benaderen via de speciale webversie van Google Drive of via de gratis app voor Windows, Mac en mobiele apparaten.

Ook Google maakt gebruik van een limiet voor de grootte van de upload. Dit ligt echter een flink stuk hoger dan bij Microsoft. Het is mogelijk om bestanden tot 5TB groot in een keer te uploaden naar je Drive. Voor tekstbestanden, spreadsheet en presentaties zijn nog wat extra limieten van kracht. Je kunt bij Google ook je abonnement upgraden voor extra opslagruimte. Dit kost €1,99/mnd voor 100GB opslag in de cloud.

3. Dropbox (2GB)

Bij Dropbox heb je nog steeds de mogelijkheid om een gratis account aan te maken. Toch is de beschikbare ruimte die je krijgt een flink stuk minder dan bij de andere diensten. Dropbox geeft je slechts 2GB opslagruimte in een gratis abonnement. Je kunt hierbij wel gebruikmaken van speciale apps voor Windows en Mac, maar ook van de webversie. Een voordeel van Dropbox is dat veel diensten en apps standaard de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van je beschikbare opslag in de cloud.

Ook bij Dropbox kun je de hoeveelheid beschikbare ruimte uitbreiden. De stap van gratis naar betaald levert je in een klap 1TB extra opslagruimte op. De prijs die je hiervoor betaald is €9,99/mnd en hierbij is de betaalde dienst wel goedkoper dan bij Microsoft en Google.

4. MEGA (25GB)

De clouddienst MEGA werd opgericht door Kim Dotcom en had als doel om meer veiligheid te bieden voor cloudopslag. Nadat de oprichter meerdere malen in het nieuws kwam over zijn eerdere projecten besloot Dotcom dat het tijd was voor een opslagdienst die niet te benaderen was voor overheden. Door de data versleuteld op te slaan is het voor buitenstaanders niet mogelijk om in de data te kijken. Je krijgt wel een flinke hoeveelheid gratis opslagruimte, want MEGA geeft je maar liefst 50GB.

Ondanks dat je 50GB in de cloud kunt opslaan heb je wel een bandbreedte limiet van 10GB per 30 minuten. Je kunt je account niet omzetten in een betaalde variant omdat MEGA dit simpelweg niet heeft. Met 50GB zit je dus direct aan de maximaal beschikbare ruimte. Er zijn apps voor Windows, Linux en Mac en ook een webbased versie voor het uploaden van bestanden.

5. Stack (1TB)

De dienst Stack is misschien nog niet zo heel bekend, maar zeker de moeite waard om eens te bekijken. Stack wordt aangeboden door de Nederlandse hostingpartij TransIP. Het gave aan deze dienst is dat ze je 1TB opslagruimte gratis bieden. Nee, geen rare regeltjes, maar direct toegang tot 1TB aan ruimte. Het enige nadeel is dat je niet zomaar een account kunt registreren en aan de slag kunt. Je moet na het aanmelden namelijk nog wachten op een uitnodiging om deel te nemen aan de dienst. TransIP laat maar beperkt gebruikers toe tot de dienst. Zelf maak ik ook gebruik van Stack en had binnen 2 dagen mijn uitnodiging al in mijn mailbox. Het kan dus snel gaan.

Je kunt je Stack account ook uitbreiden door middel van een betaalde optie. Je hebt dan de beschikking over 2 tot 10TB aan opslagruimte. Er is geen limiet als het gaat om de maximale grootte van het bestand dat je wilt uploaden naar de cloud. Voor ons Nederlanders is het wel fijn om te weten dat al je data ook echt in Nederland staat. Stack heeft ook een desktopapplicatie voor Windows, Linux en Mac.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button