Apps en software

10 handige sneltoetsen voor Windows 10

Tijdens het surfen op het kwam ik een blogpost tegen van Microsoft over handige sneltoetsen voor Windows 10. Een aantal van de nieuwe functies hebben ook weer eigen sneltoetsen gekregen en dit maakt het vaak net even wat handiger in gebruik. Hoe vaak gebruiken we ALT+TAB wel niet, of de Windows toest+L om je computer te vergrendelen?

Hieronder vind je een tiental handige sneltoetsen voor Windows 10, met dank aan Microsoft. Sommige zijn nieuwe, andere al langer in gebruik. Doe er je voordeel mee, en andere handige sneltoetsen voor Windows 10 zijn natuurlijk altijd welkom!

1. Snapping (Windows toets + pijl)
In Windows 10 is Window Snapping weer helemaal terug. Verdeel je scherm in een, twee, of vier vlakken. Dit is vooral erg handig als je op een groot scherm werkt. Nadat je een venster ‘snapt’ zal Windows 10 je automatisch vragen welk venster je op de andere helft zou willen plaatsen.

Windows toets + pijl naar links ‘snapt’ je actieve venster naar links. Windows toets + pijl naar rechts snapt naar rechts, enzovoort.

2. Virtuele desktops (Windows toets + CTRL + D)
In Windows 10 zijn de virtuele desktops geintroduceerd. Zie zo’n virtueel desktop als een extra – semi verborgen – beeldscherm binnen Windows 10. Op mijn systeem werk ik zowel zakelijk als prive. Op een desktop staan al mijn zakelijke programma’s zoals Office, CRM Online en OneNote en op het andere schermen mijn prive zaken.

3. Scrollen door Virtuele Desktops (Windows toets + CTRL + pijl naar links)
Als je eenmaal een of meerdere virtuele desktops hebt gemaakt kun je ook door ze heen scrollen. Zie dit als ALT + TAB voor je virtuele desktops.

4. Command prompt sneltoetsen.
Voor de mensen die de command prompt gebruiken zijn er nu ook een aantal sneltoetsen beschikbaar. Open het command prompt door ‘cmd’ te toetsen in Cortana (of het zoekveld, mocht je geen gebruik maken van Cortana). De vertrouwde Windows sneltoetsen als CTRL+C, CTRL+V of CTRL+A werken nu ook in de Command Prompt.

5. Action Center (Windows toets + A).
Nieuw in Windows 10 is het Action Center. Hierin komen alle belangrijke notificaties terecht. Uiteraard kun je rechts onderin op het notificatie pictorgram klikken, maar Action Center is ook via Windows toets + A te openen.

6. Settings (Windows toets + I).
Snel naar settings kan via Start > Instellingen, maar is dus ook mogelijk via een sneltoets. Het instellingen menu is behoorlijk onder handen genomen in Windows 10.

7. Delen (Windows toets + H).
De ‘delen charm’ is vernieuwd in Windows 10. Het is nu nog makkelijker om websites, aantekeningen, foto’s en meer te delen met Windows toets + H.

8. Direct je desktop zien (Windows toets + D)
Dit is een sneltoets uit de oude doos. Druk op de Windows toets + D en je ziet direct heel je desktop.

9. Task view (Windows Toets + Tab)
Dit is de variant op ALT + Tab. Met Windows + Tab kan je niet alleen al je open tabs zien, maar open je het nieuwe Task View en zie je ook direct je open Virtuele Desktops.

10. Game bar (Windows toets + G)
Gamers opgelet! Zit je in een spel in Windows 10 en wil je video opnemen of een screenshot nemen? Open dan de Game Bar en ga direct aan de slag.

Windows10_Screenshot

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button