tech365
Synology_DSM5beta_logcenter_01

Synology DSM 5.0 bèta deel 4: Log Center, Support Center en een tekstverwerker

In het vierde deel van onze serie blogposts over Synology’s DSM 5.0 bèta bekijken we de nieuwe opzet van het Log Center, Support Center en de zeer handig toegevoegde tekstverwerker.

Voorgaande posts over DSM 5.0 bèta:

Synology DSM 5.0 bèta deel 3: QuickConnect en Backup & Replicatie
Synology DSM 5.0 bèta deel 2: Bestandsbeheer en het Package Center
Synology DSM 5.0 bèta deel 1: Een eerste blik op de nieuwe firmware

Log Center: Alle gegevens overzichtelijk bij elkaar

Het Log Center is weer een mooi voorbeeld van hoe Synology zich bezig heeft gehouden met het vereenvoudigen van DSM 5.0 bèta. Door het samenvoegen van alle gerelateerde logbestanden en functies is nu in één package alle informatie die je zoekt beschikbaar.

Het tabblad Overzicht geeft een snelle weergave van het aantal logboek items per apparaat dat er gerapporteerd zijn in de laatste x aantal minuten. Als er logitems worden verzameld van andere apparaten dan worden deze ook in het overzicht meegenomen. Door middel van de knoppen pauze, inzoomen en uitzoomen kun je de scope van de weergave aanpassen en stilzetten. Dit scherm kende we al van de aparte Syslog server package die je kon installeren op DSM 4.3, maar is nu standaard onderdeel van het Log Center in DSm 5.0 bèta.

Het ontvangen en versturen van logboeken kun je nu vanuit het Log Center direct configureren.

Synology DSM 5.0 bèta log Center 01

In het tabblad Logboek zoeken is het mogelijk om snel te zoeken op bepaalde informatie, zoals een ip-adres of gebruikersnaam. Dit was is in versie 4.3 ook al mogelijk, alleen is er bij de vernieuwing gekozen om het eenvoudig te maken om deze informatie in een oogopslag te filteren. Dit onderdeel is in versie 4.3 onderdeel van de systeemlogboeken en nu in het gecombineerde geheel.

Er wordt gebruik gemaakt van de kleuren groen, geel en rood om de impact van een logboek melding weer te geven. Persoonlijk vinden we dit een stuk handiger dan de standaard grijze weergave met een klein icoontje in versie 4.3, maar dit verschilt per gebruiker uiteraard. Door de samenvoeging van alle Log functies in één package is het efficiënter en vooral eenvoudiger werken.

Synology DSM 5.0 bèta log Center 02

 

Support Center: Direct melding maken van problemen en externe toegang

Wanneer het voorkomt dat je een probleem of fout ontdekt in DSM, wat bij een beta release vaak gebeurd, kun je dit nu direct melden via het Support Center (Ondersteuningscenter). Door je MyDS gegevens in te vullen wordt er automatisch een ticket aangemaakt gekoppeld aan het apparaat waarop jij je bevind en die eventueel gekoppeld is in MyDS. Door deze koppeling is het niet meer noodzakelijk om de hele lijst met informatie in te vullen, zoals het model van je NAS.

We hebben het formulier nu een aantal keer gebruikt voor het melden van bugs en het is wel erg makkelijk. Je constateert iets en kunt het direct melden wat de drempel natuurlijk een stuk lager maakt dan de lange formulieren.

Synology DSM 5.0 bèta support Center 01

Een tweede nieuwe optie die we in het Support Center vinden is de mogelijkheid tot externe toegang tot je DiskStation door Synology Support. Door het inschakelen van de externe toegang is het voor de supportmedewerkers van Synology mogelijk om verbinding te maken me je DiskStation om een probleem te onderzoeken of te verhelpen. Om te zorgen dat dit niet zomaar kan is het nog steeds vereist om het admin wachtwoord door te geven en de identificatiesleutel voor ondersteuning.

Synology DSM 5.0 bèta support Center 02

Me een druk op de knop kun je vanuit dit scherm ook direct je logboeken voor diagnose genereren om eventueel te koppelen aan je ticket voor ondersteuning in DSM 5.0 bèta.

Tekstverwerker: Snel en handig bestanden bewerken

Bestanden van en naar je DiskStation kopiëren, mappen maken of verplaatsen, noem het maar op en het kan. Echter was er één ding wat je eigenlijk niet kon en dat was het bewerken van bestanden. Hier heeft Synology verandering in gebracht met DSM 5.0 bèta. Het is een simpele tekstverwerker die de oplossing biedt, maar vergis je niet in de kracht van dit kleine stukje software.

Open je een tekstdocument dan is de weergave normaal met de tekst in één kleur, zoals we dat gewend zijn. Open je echter een bestand voorzien van bijvoorbeeld PHP-code dan krijg je direct veranderd de stijl van de tekstverwerker, zodat functies, variabelen of andere definities worden aangeduid in herkenbare kleuren. Dit maakt deze kleine tekstverwerker een handige tool voor de gebruikers die ook wel eens een stukje code aanpassen op hun DiskStation. Kleine moeite, groot gemak als je het ons vraagt.

Synology DSM 5.0 bèta texteditor 01

Voor de echte liefhebbers van duidelijke code is het ook mogelijk om het standaard thema Clouds aan te passen naar Virbant Ink zodat je kunt werken met een zwarte achtergrond en wat meer er uitspringende kleuren. Luisteren ze bij Synology naar de input van haar gebruikers? Wij denken van wel, want dit was een veel gevraagde feature in eerdere versies van DSM.

Synology DSM 5.0 bèta texteditor 02

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen